REVOLUTIA GLUCOZEI

REVOLUTIA GLUCOZEI


Alegerile noastre in materie de mancare ne influenteaza starea de bine fizica si psihica si ne impiedica sa ne trezim bine dispus in fiecare dimineata. Poate ca nu pare o mare nenorocire ca nu ne simtim senzational in fiecare dimineata dar, daca ai putea alege... n-ai alege sa te simti in forma? Eu sunt aici ca sa-ti spun ca se poate. Exista o cale. - Jessie Inchauspe

Cantitatea de glucoza, respectiv nivelul de glicemie si de insulina din corpul nostru este tot mai mare. Mancam mai mult decat consumam, mult mai mult decat avem nevoie, iar cel mai apasator este ca am devenit devoratori de dulciuri si degustatori permanent a cate ceva de mancare.

Consecinte?
⁃    Acnee
⁃    Oboseala permanenta
⁃    Pofta de mancare
⁃    Pofta de dulciuri
⁃    Infertilitate
⁃    OCD
⁃    Anxietate si apatie
⁃    Boli autoimune

Ce avem de facut?
Jessie Inchauspe, in celebra carte REVOLUTIA GLUCOZEI, ne propune 4 pasi super eficienti si simplu de urmat:

1.    Alege un mic dejun sarat in defavoarea unui mic dejun dulce; cu alte cuvinte, alege la micul dejun macroelementele: proteina + lipide si nu glucidele!
2.    Incepe fiecare masa cu fibre sau proteine sau, cel mai bine, cu o farfurie de verdeturi sau legume crude; consuma un morcov/castravete/broccoli crud sau fiert/, ridiche, mar verde acrisor sau fructe acrisoare - fructe de padure, mere verzi, citrice - mai apoi treci la masa propriu-zisa. Poti incepe si cu o sursa de proteina, alege in functie de masa pe care o ai si adaptarea la locul in care te gasesti.
3.    Fa miscare, doar 10 minute, dupa ce ai terminat de consumat mancarea. Mobilizandu-va corpul să se miște, incurajați mintea să imbratiseze viata.
4.    Adauga 1 lingura de otet de buna calitate, in 200 ml de apa, inainte de a servi masa. „Adaugarea otetului in dieta noastra, baut in amestec cu alte lichide s-au pus peste salata, este o modalitate excelenta de aplatizarea a curbei de  glucoza. Aplatizarea se produce in doua moduri: se incetineste integrarea glucozei in fluxul sangvin, dupa care se mareste viteza cu care muschii nostri o prelucreaza si o transforma in glicogen. Iar muschii se pare ca se descurca foarte bine sa faca chestia asta.”

Revolutia glucozei este o carte plina cu sugestii care ne permit o schimbare rapida cu efect spectaculos si imediat viata noastra, indiferent de preferintele culinare. Asa a fost pentru mine!

Jessie Inchauspe propune cateva metode surprinzator de simple prin care ne putem echilibra nivelurile glucozei din organism, eliminand simptomele negative. Si toate acestea fara a tine dieta si fara a renunta sa mancam ce ne place. Ne spune, de exemplu:

Ce ingredient secret ne permite sa mancamsi desert in acelasi timp in care corpul nostru intra in mod de ardere a grasimilor?
Ce schimbare adusa la micul dejun ne sporeste energia si pune stop poftei de dulce?
Cum sa slabim fara efort, consumand pur si simplu alimentele in ordinea corecta.

Care este ordinea corecta in consumul alimentelor?
Foarte simplu:
⁃    Fibre - radacinoase, legume, verdeturi, fructe acre;
⁃    Proteine;
⁃    Lipide - grasimile de buna calitate;
⁃    Amidon;
⁃    Zahar - glucoza si fructoza.

Cand mananci mai intai legumele si abia dupa aceea carbohidrati, scade viteza cu care glucoza ajunge in sange, ceea ce duce la aplatizarea varfului de glucoza asociat cu mancarea consumata.

In 2015 cercetatorii de la Universitatea California din San Francisco au dovedit ca putem continua sa mancam exact acelasi numar de calorii, dar daca schimbam moleculele pe care le inghitim, putem sa ne vindecam corpul de boala. Ei au demonstrat, de exemplu, ca efectul nociv al caloriilor din fructoza este mai mare decat cel al caloriilor din glucoza.

Cartea este precum o poveste, avand la baza cele mai recente concluzii stiintifice, aceasta carte prezinta un nou mod de a gandi nutritia si rolul ei in starea buna si mentinerea sanatatii. M-am bucurat sa gasesc in ea si varianta de smooty perfecta, eu fiind o devoratoare de smooty, la prima masa din zi. Insa, la fel ca si Jessie, aleg sa pregatesc acest preparat din fructe de padure, alaturi de surse de proteine + lipide. Niciodata nu e dulce, insa e plin de gust de la mirodeniile pe care eu le adaug, cu generozitate: scortisoara, curcuma, piper, cuisoare, nucsoara.

Reteta mea preferata de smoothie:  doua masuri de pudra proteica, o lingura de ulei de in, 1/2 de avocado, o lingura de unt de migdale, 1/4 de banana, o cana de fructe de padure congelate si niste lapte de migdale neindulcit. - Jessie Inchauspe

Cele mai bune optiuni in alegerea fructelor ca sa-ti mentii glicemia constanta sunt fructele de padure, citricele si merele verzi acrisoare, pentru ca au cel mai ridicat continut de fibra si cel mai scazut continut de glucide.


Nu exista cale mai usoara sa slabesti sau sa-ti reduci glicemia sau tensiunea arteriala decat prin a face un singur lucru: aplatizand curba glucozei.
Revolutia glucozei te va ajuta sa te simti mai bine, sa nu mai ai pofte imperioase, sa-ti asculti corpul, sa-ti echilibrezi hormonii si sa traiesti mai mult, iar pe parcurs te va invata principii stiintifice si iti va aduce un zambet pe fata. Aceasta carte este una dintre lucrarile mele de referinta.
- Jessie Inchauspe


Esti obosit de atatea incercari, de multe diete ”mincinoase”?
Te chinuie poftele, suferi de oboseala cronica sau esti dependent de zahar?
Te trezesti uneori dimineata fara sa te simti odihnit?
Stii ca ceva nu merge bine si nu stii exact ce?
Cei mai multi dintre noi sunt captivi intr-un roller coaster glicemic. Iar asta merita sa fie schimbat, atat pentru starea de bine cat si ca un mod constient, pentru a preveni bolile ce pot aparea in viitor.

Cartea ne demonstreaza cum aceste mituri ar fi bine sa fie demontate de studiile clare si evidente asupra felului in care ne adaptam si mancam in zilele noastre:

„Pierderea in greutate se reduce la diferenta dintre caloriile care intra si caloriile care ies din corp.”
„Niciodata sa nu sari peste micul dejun.”
„Rondele de orez si sucurile de fructe iti fac bine.”
„Alimentele grase iti fac rau.”
„Trebuie sa mananci dulce cand nu ai energie.”
„Diabetul zaharat de tip II este o boala genetica pe care nu pot sa eviti.”
„Daca nu reusesti sa slabesti inseamna ca nu ai suficienta vointa.”
„E normal sa-ti fie somn la trei ore dupa masa; bea niste cafea.”

Recomand cu bucurie aceasta carte, pe care indraznesc sa o numesc cea mai tare carte de nutritie pe care am citit-o pana acum. De ce? Pentru ca este scrisa simplu si ataca nivelul glicemic, consumul exagerat al zaharului si procentele macronutrientilor din dietele noastre, procente ce au nevoie sa fie reformulate: mai putine glucide, mai multe proteine si lipide de buna calitate.

Va doresc multa sanatate!

Conf.univ.dr. Lavinia Melania Bratu
Biolog, Psiholog clinician, Consilier nutritie