Yoga
Prin Yoga, intelegem un set de practici fizice, de respiratie si mentale care au ca efect echilibrarea fiintei umane in toate planurile ei.
Aceste practici duc la armonizarea, relaxarea corpului si a mintii, la dezvoltarea constientizarii si a cunoasterii de sine si nu in ultimul rand la cresterea starii de bine.
Yoga are o multitudine de practici ce se adreseaza fiintei umane in totalitate.
Sunt practici ale corpului fizic, diverse posturi (asane) in care aducem corpul in mod constient, prin miscari coordonate cu respiratia. Acestea detensioneaza corpul, reducand efectele sedentarismului.
Efectele posturilor fizice asupra corpului sunt:
- Eliminarea tensiunilor acumulate
- Dobandirea de flexibilitate si tonus
- Combaterea efectelor sedentarismului
- Relaxarea fizica
Prin practicile de respiratie (pranayama), invatam sa ne conectam cu respiratia, prin observarea ei, inducand astfel un efect linistitor asupra mintii. Exercitiile de respiratie cresc oxigenarea creierului reducand efectele oboselii. De asemenea, prin reglarea respiratiei, influentam pozitiv starea generala a corpului si a mintii.
Iar exercitiile de relaxare (yoga nidra), ne educa sa ne mentinem in prezent avand un efect de relaxare imediata asupra mentalului. Relaxarea si meditatia in general elibereaza mintea de surplusul de informatie, crescand capacitatea de concentrare si atentia de participare la viata.
Prin practicile de respiratie si cele de relaxare se obtin efecte pozitive asupra mintii:
- creste capacitatea de constientizare
- creste capacitatea de relaxare
- creste puterea de concentrare
- creste capacitatea de reglaj emotional
- creste calitatea somnului si a odihnei
Stresul este rezultatul modului in care noi ne relationam la mediul nostru inconjurator.
Prin practica yoga in general, ne dezvoltam capacitatea de autoobservare, de intelegere a propriilor nevoi si de reglaj emotional, ceea ce ne ajuta in schimbarea perspectivei de raportare la mediul inconjurator si in relatiile interpersonale.
Practicile de yoga odata dobandite si exersate, pot fi cu usurinta transferate in viata de zi cu zi, imbunatatind astfel calitatea vietii.
Devenim mai constienti de nevoile noastre, invatam sa relaxam corpul cu usurinta, vom putea sa ne manipulam respiratia reusind sa ne reglam emotional.
Invatam sa ne relaxam activ, reducand starile de oboseala si disipare a atentiei.
Yoga practicata in cadrul traditiei Satyananda este o yoga integrala, ce se adreseaza fiintei umane in complexitatea ei.
Un curs standard al acestei traditii cuprinde exerciti fizice, exercitii de respiratie si exercitii de relaxare. Toate aceste practici au scopul de a ne ajuta sa ne reconectam cu corpul, mintea si emotiile noastre.
Au scopul de a ne creste constientizarea asupra propriei noastre fiinte.